Fideuà


Foto verse bouillon voor Fideuà

Ingrediënten voor visbouillon:
Prei, Selderij, Wortel, Ui
Visgraten en -koppen
peper, zout en witte wijn

Ingrediënten voor de sofregit:
Olijfolie extra verge
1 grote ui
3 tenen knoflook
1 groene paprika
150 gram geraspte tomaten

Ingrediënten voor de Fideuà
olijfolie extra verge Premium
Pimentón de la Vera
laurierblad
500 gr. Fideus
500 gr. calamaris
1 liter verse visbouillon
óf Aneto Fideuà bouillon of Aneto visbouillon

Ingrediënten voor de ‘Picada’

een handje amandelen
1 voorgebakken knoflookteentje
stukje in olie gebakken witbrood
peterselie
saffraan

 

Maak dit gerecht bij voorkeur in een paellapan of een aardewerken “cassola”.

Verwarm olijfolie in de paella pan en gooi hier ruim zout in. Fruit hier de gamba’s in tot ze verkleuren, neem ze uit de pan en voeg extra olijfolie extra virgen toe. Fruit hierin de kleingesneden ui en knoflook tot ze glazig zijn en voeg vervolgens de kleingesneden paprika, geraspte tomaat, laurierblad en peper en zout toe en  laat het geheel zeker zo’n  half uur sudderen tot het is ingekookt en er een gebonden saus ontstaat.

Maak ondertussen de verse visbouillon. Je kunt er ook voor kiezen om ready-to-use bouillon van het Catalaanse merk Aneto te gebruiken. Een aanrader als je weinig tijd hebt maar wel een gerecht op tafel wilt zetten wat home-made evenaart! Verse visbouillon ‘caldo’ maak je als volgt: Doe een prei, selderie, ui, wortel, zout en peper met witte wijn in een ovenschaal en laat de groente zo’n 15 minuten roosteren in een voorverwarmde oven op 220 graden. Zet een grote soeppan met water op het vuur en voeg visgraten en de geroosterde groente toe. Des te meer variatie aan mooie vis, des te krachtiger de bouillon zal worden. Zeef vervolgens de bouillon en zet apart. Zowel de ‘Sofregit’ als de ‘Caldo’ kan worden ingevroren. 

Als de ‘sofregit’ klaar is kun je de fideos en Calamares toevoegen en eventjes aanfruiten. Strooi er wat van de pimentón de la Vera bij en eventueel een Guindilla als je van pittig houdt.  Vul de pan ruim aan met bouillon zodat alles onder staat tot ongeveer anderhalve vinger dik erboven. Na 8 minuten kun je de ‘picada’ toevoegen. Deze kun je van te voren alvast klaar maken door alle ingrediënten in een vijzel en met toevoeging van een beetje olijfolie te vermengen. De Fideuà dient in totaal ongeveer 12  minuten te garen op middelhoog vuur tot de fideos gaar zijn. Voeg eventueel extra bouillon toe. Garneer met de gamba’s en dek af met kranten of een theedoek om nog zo’n 5 minuten na te garen.

Een heerlijk en makkelijk Catalaans gerecht wat traditioneel wordt geserveerd met verse allioli. Bon profit!


Over Claudia

Energiek, positief en veelzijdig! Met mijn creatieve en ondernemende mentaliteit ben ik voortdurend in beweging op zoek naar nieuwe uitdagingen. Een uitstap van 10 jaar woon- en werkervaring in de regio Catalonië heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Vol dynamiek, passie en empathie voor alles en iedereen iedereen wat en wie de moeite waard is.